Mus czekoladowy
Marzy Ci się lekki, czekoladowy deser, który ma w sobie więcej dobrego niż słodyczy? Ten mus to nasz sposób na fit wersję pokusy – bez dodatków mleka, bez laktozy, przy minimalnej ilości słodzika. Wystarczy jedno odtworzone i ubite Easy Egg Pure oraz gorzka czekolada, by z dwóch składników powstał kremowy, elegancki i odżywczy deser. A wszystko to bez kompromisów – tylko smak i konsystencja, które zachwycą każdego znawcę ciemnej czekolady.
Mus czekoladowy bez cukru z albuminy jajecznej jest delikatny, puszysty i fit – to idealny deser na wieczór bez wyrzutów sumienia.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 miarka Easy Egg Pure (12 g) + 120 ml wody,
- 50 g gorzkiej czekolady (min. 70%),
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka erytrytolu lub miodu.
Sposób przygotowania:
- Roztop czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia.
- Easy Egg Pure wymieszaj z wodą i ubij na bardzo sztywną pianę.
- Delikatnie połącz pianę z czekoladą i wanilią – najlepiej szpatułką.
- Przełóż do pucharków i schłodź minimum godzinę w lodówce.
Efekt: Puszysty mus z aksamitną teksturą i nutą gorzkiej czekolady – bez mleka i zbędnych kalorii.